‘Flitscontroles’ in de schoonmaaksector

‘Flitscontroles’ in de schoonmaaksector

Op 20 januari houden de sociale inspectiediensten een grote ‘flitsmarathon’ in de schoonmaaksector. Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) vindt dat een goede manier om preventief op te treden. CD&V vindt zijn aanpak te soft.

Op vrijdag 20 januari vallen in heel België inspectiediensten binnen bij schoonmaakbedrijven. Voor de sociale flitscontrole kloppen gemengde teams van het Toezicht op de Sociale Wetten, de RSZ en de RVA aan bij werkgevers. Zij controleren ter plaatse op zwartwerk, sociale dumping en andere vormen van sociale fraude.

“De inspectiediensten selecteren verdachte bedrijven op basis van datamining”, legt De Backer uit. “Als zij onregelmatigheden vaststellen, dan zullen ze in de eerste plaats coachend optreden. Hoe kunnen de bedrijven hun nalatigheid corrigeren? Gaat het om zware overtredingen, zoals sociale dumping, dan wordt er wel onmiddellijk bestraft.”

De flitscontrole is preventief bedoeld. De Backer: “Vergelijk het met een flitsmarathon in het verkeer. Als je hoort dat er overal wordt geflitst, dan ben je sneller geneigd om je aan de toegelaten snelheid te houden. Dit is de laatste kans voor werkgevers om zich in regel te stellen.”

Uit het antwoord op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri blijkt dat de federale regering dit jaar ook flitscontroles zal houden in de bouwsector en in de sector van de elektrotechniek. Lanjri zegt: “Het is fijn dat de overheid die acties organiseert, maar laten we niet vergeten om ook naar de resultaten te kijken. Want die zijn allesbehalve goed.”

In 2015 liep bij een flitsmarathon in de schoonmaaksector één op de drie bedrijven tegen de lamp. Bij de normale, onaangekondigde controles ligt dat cijfer rond de 44 procent. “Dat toont aan dat onze wetgeving niet wordt gerespecteerd”, vindt Lanjri. Ze verwijst daarbij ook naar de bouwsector, waar twee op de drie bedrijven niet in regel zijn. “Een zachte hand volstaat niet.”

Nog werk

Volgens de christendemocraten heeft De Backer nog werk. Ze dringen aan op nieuwe rondetafelgesprekken tussen de overheid en de sectoren die gevoelig zijn voor zwartwerk, zoals de schoonmaak en de bouw. Daarnaast moet de overheid harder optreden. De fiscus is ook niet eeuwig vergevingsgezind voor burgers, klinkt het.

Lanjri voegt eraan toe dat de verhoging van het aantal inspecteurs, die voor de zomer werd afgesproken binnen de regering, nog niet werd gerealiseerd. “Wij hopen dat het niet te lang meer duurt”, zegt ze.

Zelf wijst De Backer erop dat er in 2018 een actieplan van kracht gaat voor de schoonmaaksector. Vanaf dan moeten poetsvrouwen en -mannen zich online aanmelden met een digitale prikklok. Dat maakt het makkelijker om controles uit te voeren. Door de reorganisatie van de inspectiediensten zouden die in de toekomst ook efficiënter moeten werken.

Bron: De Morgen